Nu kan du själv baka Peters goda surdegsfocaccia

Årstaskolans hembakade surdegsbröd har blivit väldigt populärt och nu har äntligen Peter i köket gått med på att dela med sig av sitt hemliga recept. Lycka till med bakningen!

Kalljäst surdegsfocaccia

  • Ca ¼ paket jäst 
  • Surdeg av vete 
  • 5 dl kallt vatten 
  • Vetemjöl special 
  • Salt, vanligt och fling 
  • Ca 1 tsk socker 
  • Olivolja 
  • Rosmarin, färsk eller torkad 
  • Soltorkade tomater i olja 
  • Övrig fyllning efter tycke och smak, till exempel oliver eller fetaost.

Använder du färsk jäst så smula och lös upp den i vattnet. Använder du torr jäst så börja istället med vatten och surdeg. Blanda sen i lite av mjölet (blandat med torrjäst om det är det som används), socker, vanligt salt, olivolja, lite av rosmarinen. Tänk på att vara lite försiktig med saltet eftersom det tillkommer flingsalt. Fortsätt att blanda i resten av mjölet tills degen känns bra. Det är helt ok om den är lite kladdig, men den måste gå att jobba med. För mycket mjöl i degen ger ett torrt bröd! Arbeta degen ordentligt (vetemjöl special kräver mer knådning än vanligt mjöl) med maskin, degkrokar på elvispen eller handkraft. 10 minuter med maskin eller 15 minuter för hand. Tryck ut degen i lämplig form eller långpanna. Strö rosmarin över hela brödet. Tryck ner soltorkade tomater (och eventuell annan fyllning), tänk på att trycka ner tomaterna ordentligt, det finns risk att dom bränns om dom ligger på ytan. Pudra lite mjöl över, täck med handduk och ställ i kylen för att jäsa över natten. Ta nästa dag ut brödet och låt jäsa i ca 20-40 minuter i rumstemperatur. Eller ställ din ugn på 30-40 grader och låt den jäsa där på ungefär halva tiden. Ta ut brödet ur ugnen, om det jäste där, och sätt ugnen på högsta värmen. Blanda olivolja och vatten i en flaska (skaka!) och häll över brödet, strö på flingsalt. När ugnen är varm, stoppa in brödet och sänk värmen till 180-200 grader. Grädda tills det är färdigt. Kontrollera detta med antingen en hushållstermometer (som ska visa ca 98 grader) eller en provsticka (som inte ska vara kladdig när man stuckit den genom brödet) Låt svalna på galler under handduk. 

Man kan också göra detta utan surdeg, öka då jästen till ½ paket. Har man ingen surdeg och är utan ambitioner att göra en egen men likt förbannat vill baka surdegsfocaccia går det att köpa färdig. Följ då grundreceptet som troligtvis finns på paketet, det är nästan lika bra som det här, men använd ovan nämnda smaksättning. Är du en rutinerad bagare så minska jästen och lita på surdegen, eller ta bort jästen helt om du känner dig riktigt kaxig.

Med vänliga hälsningar 
Personalen i köket 

 

Dela:
Kategorier: