Elever från Årstaskolan besöker #BETT2015 i London

Svenska ungdomar visar upp digital skolutveckling i London

Svenska elever visar upp egna exempel på innovativt digitalt skolarbete inför publik på BETT i London, världens största IT-i-utbildnings-mässa. Detta sker vid en skandinavisk dag, Scandinavia@BETT nu på torsdag 22 januari, arrangerad av stiftelsen DIU i samarbete med skandinaviska skolor och danska och norska myndigheter.

Sveriges yngsta deltagare är tolv (och ett halvt!) år gamla och kommer från Årstaskolan i Stockholm. Och intresset är stort. Session fyller en stor hall, det blir fullsatt med över 400 deltagare. Och det hela sker på engelska.

- Eleverna är lite pirriga inför det här, men de kommer att klara det galant, säger deras lärare Martin Fernström, Lotta Bohlin och Jimmy Jansson. De har tränat på sin engelska - och samtidigt på att tala inför andra. De kommer från en Årstaskola som sjuder av aktivitet, digitalt förstärkt kan man säga. Ett av projekten, Tala som TED, handlar just om att hålla föredrag, spela in och sprida dem via nätet. De har publik över hela världen. Och initiativet har spritt sig till andra skolor.

Ca 36.000 lärare och skolledare från hela världen reser till utbildningsmässan BETT i London i januari och låter sig inspireras och informeras. Sedan tre år arrangerar stiftelsen DIU seminarier med skandinaviska ungdomar för den internationella publiken. Team av ungdomar från tre svenska skolor medverkar under dagen och under efterföljande dag. De svenska eleverna kommer från Årstaskolan i Stockholm och går i åk 6, från Södertörns friskola åk 9 och från Spykens gymnasieskola i Lund.

- De svenska lärarna har många gånger upptäckt att de får inspiration på BETT - men också att de har mycket erfarenhet att dela med sig av. Det här är en kunskapsprocess som stiftelsen DIU gärna bidrar till. Att få göra det med sådana här ungdomar och tillsammans med professor Stephen Heppell är fantastiskt, säger Peter Becker, stiftelsen DIU.

Londondagarna blir en del av skolarbetet för eleverna och lärarna. Därutöver är syftet för DIU att bidra till den innovationsprocess som skolorna är mitt uppe i: att erövra de de digitala verktygen. Stiftelsen DIU verkar som katalysator för denna process i svensk skola. Scandinvia@BETT, lärarpriset Guldäpplet och konferensen Framtidens lärande, alla tillsammans med många partners är led i detta.